ANPD - Autoritatea nationala pentru persoanele cu dizabilitati
Founded by the European Union
Asigurarea mobilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi în România şi Europa

 

 

Cardul European pentru Dizabilitate - fără bariere prin Europa!

 

Acțiuni derurale până în prezent / Newsletter:

 


În perioada 27 - 28 iunie 2016 s-a desfășurat la București sesiunea de formare a angajaților din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Județene din regiunile Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia și Sud-Est, care vor fi implicați în distribuirea cardului european pentru dizabilitate. La această sesiune de formare au participat 32 de persoane din județele Argeș, Călărași, Teleorman, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Ilfov, Olt, Prahova, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău și Vrancea și a vizat familiarizarea participanților cu modalitatea de distribuire și monitorizare a cardului european pentru dizabilitate.

 


În perioada 30 iunie - 1 iulie, la Sibiu, s-a desfăsurat o a doua sesiune de formare la care au participat 33 de reprezentanți ai DGASPC-urilor județene din regiunile Nord-Vest, Centru, Vest.

 


În perioada 07 - 08 iulie 2016 s-a desfășurat la Iași sesiunea de formare a angajaților din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Județene din regiunile Nord-Est și București – Ilfov, care vor fi implicați în distribuirea cardului european pentru dizabilitate.

 


În data de 07.04.2016 a fost semnat Protocolul de colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) pentru completarea pachetului de beneficii oferit posesorilor de card și, după caz, a însoțitorilor acestora, cu accesul la evenimentele organizate.

 


În data de 27.04.2016 a fost semnat Protocolul de colaborare cu Ministerul Culturii (MC) pentru completarea pachetului de beneficii oferit posesorilor de card și, după caz, a însoțitorilor acestora.
Din partea Ministerului Culturii se pun la dispoziția persoanelor cu dizabilități, deținătoare ale cardului european de dizabilitate, 18 pachete de beneficii pentru tot atâtea instituții muzeale, teatre și filarmonici de pe întreg teritoriul României, vizate fiind dintre cele mai importante instituții de cultură de la nivel național.

 


În data de 12.05.2016 a fost semnat Protocolul de colaborare cu Federația Română de Fotbal (FRF) pentru completarea pachetului de beneficii oferit posesorilor de card și, după caz, a însoțitorilor acestora, cu accesul la evenimentele sportive organizate de federație în țară.

 


În data de 08.06.2016 a fost semnat Protocolul de colaborare cu Federația Română de Handbal (FRH) pentru completarea pachetului de beneficii oferit posesorilor de card și, după caz, a însoțitorilor acestora, cu accesul la evenimentele sportive organizate de federație în țară.

 


În perioada iulie - noiembrie 2016 au fost semnate Convențiile pentru eliberarea Cardului European pentru Dizabilitate. Cererile (insoțite de o fotografie în format tipărit sau electronic) vor fi depuse la sediul direcțiilor de asistență socială și protecția copilului județene și ale sectoarelor municipiului București. Cardurile vor fi eliberate în același mod.

 


În data de 14.09.2016 a fost semnat un Protocol de colaborare cu Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională (CEDP Step by Step), având ca scop diseminarea informațiilor referitoare la Cardul European pentru Dizabilitate.

 


În data de 03.11.2016 a fost semnat un Protocol de colaborare cu Asociația Națională a Surzilor din România (ANSR), având ca scop diseminarea informațiilor referitoare la Cardul European pentru Dizabilitate, colectarea cererilor din partea potențialilor beneficiari, precum și colaborarea cu DGASPC în vederea reprezentării membrilor ANSR pentru eliberarea cardurilor.

 


În data de 31.10.2016 a fost semnat un Protocol de colaborare cu Asociația Nevăzătorilor din România (ANR), având ca scop diseminarea informațiilor referitoare la Cardul European pentru Dizabilitate, colectarea cererilor din partea potențialilor beneficiari, precum și colaborarea cu DGASPC în vederea reprezentării membrilor ANSR pentru eliberarea cardurilor. _________ În data de 5 decembrie 2016 a fost prezentat proiectul în masei rotunde cu tema "Mobilitate, educație, angajare – premise pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în societate", organizată la Palatul Victoria de Cancelaria Prim-Ministului și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități în data de 5 decembrie 2016 cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități. Evenimentul a avut drept scop facilitarea dialogului între instituţiile publice, persoanele cu dizabilităţi, mediul privat şi neguvernamental cu privire la provocările din domeniul dizabilităţii şi identificarea oportunităţilor şi soluţiilor de rezolvare a acestora.

 


În luna martie 2017 a fost semnat contractul de furnizare a serviciilor de tipărire și personalizare a Cardurilor Europene pentru Dizabilitate. Sunt procesate cererile transmise prin intermediul direcțiilor de asistență socială și protecția copilului județene și ale sectoarelor municipiului București.

 


Anunț privind durata de valabilitate a Cardului European pentru Dizabilitate:
Cardul este valabil de la data eliberării acestuia de către DGASPC și înregistrarea lui în baza de date a portalului, până la data de 31.08.2020.

 


Anunț privind modalitatea de solicitare a Cardului European pentru Dizabilitate:
Actele necesare pentru solicitarea cardului pot fi depuse personal (sau prin reprezentant) la sediul DGASPC sau transmise prin e-mail la adresa dedicată. Adresele de e-mail pot fi găsite pe prima pagină a siteului.
Pot fi atașate fotografii în format tipărit sau în format electronic (de preferat).

 


Anunț privind utilizarea cardului european pentru diabilitate:
Cardurile vor fi utilizate în România și țările UE partenere (Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta și România.), în cadrul pachetelor de beneficii agreate în comun. Beneficiile oferite în România sunt reprezentate de accesul gratuit la evenimentele culturale, sportive și de petrecere a timpului liber. Acestea sunt prezentate pe site-ul web al proiectului în secțiunea “Beneficii naționale” și în secțiunea “Evenimente naționale”. Acestea urmează să fie actualizate periodic, după caz.
Beneficiile țărilor implicate vor putea fi consultate pe site-ul web al proiectului în secțiunea “Evenimente internaționale”.
Propuneri privind completarea pachetelor de beneficii și/ sau încheierea de parteneriate cu operatori privați sau publici pot fi transmise la adresa de e-mail: carddizabilitate@anpd.gov.ro

 Contact

   Calea Victoriei nr. 194, Sector 1, Bucureşti, CP 010097

   Telefon: +(40)21-212-5442

  Fax: +(40)21-212-5443

   Email: carddizabilitate@anpd.gov.ro

   Web: www.anpd.gov.ro

   Latitudine: 44.44828038259555
         Longitudine: 26.08943939208983

Harta

Link-uri utile

Comisia Europeană

Parlamentul European

Consiliul Europei

Curtea Europeană de Justiţie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Organizația Națiunilor Unite


Continutul acestui site apartine Autoritatii Nationale pentru persoanele cu dizabilitati, nu reflecta in mod necesar pozitia oficiala a Comisie Europene si nu implica nici o responsabilitate din partea sa
Copyright ©2015- Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi | Toate drepturile rezervate
Facebook   Twitter   Linkedin   Google+
Versiunea in romana Versiunea in engleza